Cara mudah mengatasi rambut bercabang sangat mudah, jika kita bersungguh-sungguh amalkannya. Rambut bercadang terutamanya di bahagian hujung rambut pecah disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari, penggunaan alat gaya yang berlebihan , dan penggunaan produk rambut yang salah.Akibatnya, rambut menjadi kering, rapuh, dan kusam sehingga terpecah menjadi dua atau lebih bahagian di hujung rambut.

Tetapi jangan risau, masalah yang satu ini dapat diselesaikan dengan mudah dan cepat! Lihat pelbagai cara untuk mengatasi masalah pecahan secara semula jadi di bawah!


Cara Mudah Mengatasi Rambut Bercabang


1. Potong hujung rambut secara rutin


Cara mengatasi hujung yang pecah adalah dengan memotong hujung rambut dengan kerap. Sekiranya anda mengalami pemotongan, anda boleh memotong rambut dengan segera menggunakan gunting. Kaedah satu ini cukup mudah kerana anda boleh melakukannya sendiri tanpa perlu pergi ke salun. Potong hujung rambut anda sekurang-kurangnya 1 inci (2.5 cm) sehingga hujung rambutnya hilang dan rambut anda akan tumbuh lebih kuat.


2. Menggunakan Syampu Organik dan Semula Jadi


Syampu yang biasa anda temui di pasaran sering mengandungi bahan kimia yang boleh merosakkan rambut anda. Oleh itu, tidak ada salahnya beralih ke syampu organik untuk merawat hujung berpecah. Pilih syampu organik dari bahan semula jadi, iaitu minyak pokok teh ,minyak kelapa, keratin, minyak badam , dan bahan-bahan serupa.


3. Bilas Rambut Dengan Menggunakan Air Bersih


Salah satu penyebab pecah hujung adalah menggunakan air yang tidak bersih semasa membilas rambut. Sekiranya anda sering mengalami kerosakan walaupun selepas menggunakan rawatan, pastikan air yang anda gunakan untuk mencuci rambut tidak mengandungi klorin atau bahan kimia. Klorin juga sering dijumpai di kolam renang , jadi anda harus selalu mencuci rambut dengan air bersih dan syampu setelah berenang.


4. Menggunakan Minyak Rambut


Agar hujungnya tidak pecah lagi, anda boleh mengurut rambut dan kulit kepala menggunakan minyak rambut . Minyak rambut mampu mengembalikan kelembapan pada rambut, menjadikan rambut lebih sihat, dan mencegah pecah hujung.


5. Pastikan menyikat rambut dengan betul


Cara menyikat rambut boleh mempengaruhi kesihatan rambut anda,  Sekiranya anda menyisir terlalu kerap dan kasar, kutikula rambut akan rosak dan menjadikan rambut tidak sihat. Sebaiknya sikat rambut dengan lembut ketika rambut basah dan gunakan sikat dengan hujung yang tidak tajam.


Apa itu kutikula? Ia berbeza dengan kutikula kuku, tetapi mempunyai fungsi yang hampir sama. Kutikula rambut bertindak sebagai lapisan pelindung rambut. Dan kutikula ini terdiri daripada sel mati dan saling bertindih. Apabila sihat kutikula akan menjadikan rambut bersinar dan melindungi lapisan dalam dari kerosakan.


6. Elakkan menggunakan alat penggayaan (Pelurus Rambut Elektronik Mudah Alih)

Panas dari alat penggayaan adalah salah satu penyebab utama hujung pecah. Agar rambut anda kembali ke keadaan normal, ada baiknya mengurangkan penggunaan alat gaya atau berhenti menggunakannya. Menggunakan alat gaya ketika rambut anda terpecah juga boleh menjadikan rambut anda lebih rosak.


7. Elakkan Pendedahan Matahari Terus

Elakkan terdedah kepada cahaya matahari langsung pada siang hari ketika matahari bersinar terang. Cahaya matahari boleh merosakkan rambut, pendedahan cahaya yang berterusan dapat menjadikan rambut kering dan berpecah. Penyelesaian untuk masalah ini adalah memakai topi dan hoodie ketika melakukan aktiviti luar pada waktu siang.