Sebilangan ibu bapa mungkin menghadapi masalah dengan sikap anak yang suka memilih makanan. Ibu bapa perlu menangani keadaan ini dengan betul agar anak mereka tidak menjadi semakin memilih.Kecenderungan kanak-kanak menjadi suka memilih  biasanya bermula ketika memasuki usia empat tahun. Sikap suka memilih ini tidak mudah diubah selepas itu. Dalam satu kajian, 15 peratus kanak-kanak yang mengambil bahagian yang berada dalam kategori makanan yang boleh dipilih. Dan didapati kanak-kanak ini sering menolak sayur-sayuran atau merasa segan dan takut ketika diberi makanan baru.

Anak-anak ini cenderung memilih makna kerana mereka mempunyai banyak kenangan buruk mengenai makanan tersebut. Kenangan buruk ini terbentuk dengan cara ibu bapa memperkenalkan makanan kepada anak-anak mereka.

Beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mengelakkan kanak-kanak memilih makanan:

1. Masa yang sesuai

Salah satu perkara penting yang perlu dilakukan oleh ibu bapa adalah memperkenalkan makanan baru pada masa yang sesuai. Masa terbaik untuk memperkenalkan makanan baru adalah ketika bayi mula memakan makanan pejal pada usia enam bulan. Apabila anak anda telah mencapai usia enam bulan, ibu bapa harus menawarkan pelbagai makanan kepada anak sehingga dia mencapai usia lima tahun.

"Biarkan bayi bersandar dan membuka mulutnya ketika dia mahu makan. Jangan memaksa anak makan atau bermain dengan alat makanan, itu tidak membantu," menurut buku What to Feed Your Baby , Dr. Tanya Altmann.

2. Jangan Putus Asa

Apabila anak menunjukkan daya tahan yang kuat terhadap makanan, ibu bapa tidak boleh segera menyerah. Cuba memperkenalkan  makanan itu semula beberapa kali sehingga anak menunjukkan minat untuk mereka mencuba.

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak mungkin memerlukan pendedahan sehingga 12 kali untuk meminati makanan. 

3. Jadi Contoh atau Teladan

Iibu bapa dan adik-beradik juga perlu menjadi teladan kepada anak-anak. Contohnya, ibu bapa dan adik beradik menunjukkan kepada adik atau anak untuk menikmati makan baru ketika mereka memperkenalkannya.

4. Libatkan anak

Semasa membeli-belah, libatkan anak untuk memilih satu atau dua sayur untuk dimakan. Sekiranya boleh, ajaklah anak untuk menyediakan makanan bersama. Pengalaman seperti ini dapat membuat kanak-kanak merasa lebih berkaitan dengan makanan sehingga dapat mewujudkan hubungan baik antara anak dan makanan.

 5. Beri pilihan

Sekiranya anak tidak menyukai satu jenis sayur, ibu bapa boleh memperkenalkan pelbagai pilihan sayur yang lain, yang mungkin disukai oleh anak. Jangan biarkan anak anda hanya makan satu jenis sayur sahaja.

6. Jangan libatkan benda lain ketika makan

Semasa menjamu selera bersama anak anda, ibubapa perlu memastikan tiada  gangguan dari televisyen atau telefon bimbit. Ibu bapa boleh mengisi aktiviti makan bersama anak dengan berkongsi cerita, atau bertanya kabar. Suasana ini akan memberi kesan bahawa makanan adalah sebahagian daripada aktiviti yang menyeronokkan dan disatukan.

7. Jangan buat makanan berasingan

Semasa memasak untuk satu keluarga, jangan buat makanan berasingan untuk anak anda ini kerana ada bahan-bahan tertentu yang tidak disukai oleh anak anda dalam memasak tersebut. Buatlah hidangan yang berkhasiat dan boleh dimakan oleh semua ahli keluarga tanpa diskriminasi.