Pada zaman ini, cincin sering digunakan oleh isteri. Lalu bagaimana dengan cincin perkahwinan? Baiklah, jika itu masalah cincin perkahwinan. Nampaknya bukan hanya isteri, suami juga menggunakannya. Bolehkah suami menggunakan cincin perkahwinan? Penasihat? Untuk keterangan lebih lanjut, ikuti penjelasan berikut.
Seorang lelaki Muslim menggunakan cincin itu dibenarkan, selagi bahan cincin itu bukan emas.Sebentuk cincin perkahwinan boleh dipakai oleh seorang lelaki Muslim selagi tidak terbuat dari emas, jika dibuat dari emas maka hukumnya adalah haram.

Ini berdasarkan hadis Imam Muslim, dari Ibnu Abbas ra bahawa Rasulullah saw melihat sebentuk cincin emas di tangan seorang lelaki, sehingga Rasulullah melepaskannya dan membuangnya.

Lalu Rasulullah SAW bersabda, "Salah seorang dari kamu dengan sengaja mengambil bara dari api neraka dan meletakkannya di tangannya."

Setelah Nabi pergi, seorang teman menyuruh lelaki itu mengambil cincin yang dibuang oleh Rasulullah supaya cincin itu dapat digunakan tetapi lelaki itu menjawab, "Saya tidak akan mengambil cincin itu selamanya kerana telah dilarang oleh Rasulullah."


Kesimpulannya ialah seorang lelaki Muslim boleh memakai cincin perkahwinan selagi cincin itu tidak diperbuat daripada emas. Tetapi bagi wanita Muslim boleh menggunakan perhiasan dan cincin perkahwinan dari emas asalkan tidak berlebihan.