Hari raya akan tiba tidak lama lagi, biasanya, pakaian khas disediakan untuk dipakai pada hari kemenangan nanti. Jadi salah satu pakaian khas yang dapat dipakai oleh para wanita pada hari lebaran nanti adalah pakaian atau jubah yang diperbuat daripada sutera.


Satu perkara yang harus diketahui oleh para wanita,  ketika memilih pakaian sutera, penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa ia tahan lama dan sentiasa selesa dipakai. Berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh para wanita untuk memastikan pakaian yang diperbuat daripada sutera dalam keadaan baik dan selesa dipakai.

1. Pisahkan dengan pakaian lain

Sebelum mencuci pakaian yang terbuat dari sutera, pastikan anda mencucinya daripada pakaian lain, kerana kain sutera lembut menghadapi risiko kerosakan jika digosok dengan kain kasar yang lain.

2. Elakkan menggunakan peluntur

Peluntur tidak selamat untuk mencuci sutera. Pemutih boleh menyebabkan serat sutera larut dan akhirnya menyebabkan pakaian berubah warna dan pudar.

3. Jangan gunakan pengering

Jangan gunakan pengering untuk mengeringkannya kerana walaupun ia telah diatur pada suhu rendah, pengering tetap berisiko merosakkan kain sutera. Cukup keringkan dengan mengeringkannya dengan cara pengudaraan di tempat teduh dan dilindungi dari cahaya matahari.

4. Seterika dengan suhu rendah

Suhu tinggi boleh berisiko membakar kain halus, termasuk sutera. Oleh itu, pastikan untuk menggunakan seterika dengan suhu rendah atau lebih selamat, tutup pakaian dengan kain lain semasa menyeterika, supaya seterika tidak terkena kain sutera secara langsung.

5. Tidak perlu dilipat 

Untuk mengelakkan pakaian yang terbuat dari sutera berkerut, menggantungnya di gantungan yang kukuh dan lembut untuk kemudian menyimpannya di almari pakaian.

Itulah beberapa cara untuk menjaga pakaian lebaran yang terbuat dari sutera. Semoga maklumat ini berguna!