Ketika berpuasa, perubahan dalam pola makan dan penurunan aktiviti fizikal adalah perkara biasa. Oleh itu, anda perlu membuat beberapa penyesuaian, agar kesihatan fizikal anda terjaga sepanjang bulan Ramadhan.  

Terdapat beberapa tips berpuasa yang boleh anda lakukan untuk tidak lesu di siang hari. Tips, bermula dari subuh hingga berbuka puasa.


1. Jangan Miss Sahur

Sama seperti sarapan pagi, waktu subuh juga sangat mustahak untuk dilakukan. Semasa berpuasa, makanan akan membantu mengekalkan tahap cairan tubuh, dan memberi tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk melakukan aktiviti, sehingga anda berbuka puasa.

Makan subuh juga dapat mengelakkan anda makan berlebihan ketika berbuka puasa kerana terlalu lapar. Makanan yang sihat harus memperhatikan pengambilan nutrien yang seimbang, dan mengandungi karbohidrat kompleks, makanan yang tinggi serat, dan makanan yang tinggi protein.


  • Karbohidrat Kompleks

Karbohidrat kompleks yang anda dapat dari oat, kacang, dan oat. Karbohidrat kompleks memerlukan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan, jadi anda boleh kenyang lebih lama.


  • Makanan Serat Tinggi

Makanan yang tinggi dan juga memakan masa lebih lama untuk mencerna badan, sehingga mereka dapat membuat anda kenyang lebih lama. Anda boleh makan kurma, sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kentang, hingga biji-bijian.


  • Makanan Berprotein Tinggi

Makanan yang tinggi protein, seperti telur, keju, yogurt, atau daging, juga dipercayai dapat membantu memberi tenaga kepada tubuh untuk bergerak sepanjang hari, walaupun ketika berpuasa.

2. Minum Air secukupnya

Anda dapat memenuhi keperluan cairan tubuh anda dengan minum air dan makan makanan yang mengandungi banyak cecair seperti sup, buah-buahan, dan sayur-sayuran. Anda dapat memenuhi keperluan cecair badan anda pada waktu subuh dan berbuka puasa, untuk menggantikan cecair yang hilang semasa berpuasa.

3. Lakukan Sukan pada Masa Yang Tepat

Untuk mengelakkan dehidrasi , anda disarankan untuk menangguhkan latihan sehingga tiba masanya untuk berbuka puasa. Dengan cara itu, badan akan berada di tahap terbaik dan anda dibenarkan minum.

Tunggu 2-3 jam selepas makan, untuk mula bersenam . Ini juga memberi masa kepada tubuh untuk mencerna makanan ini dengan sempurna. Jangan lupa minum banyak air semasa atau selepas bersenam, untuk menggantikan cecair badan yang hilang.

4. Jangan Makan Terlalu Banyak Ketika Berbuka

Walaupun ketika memecahkan semua makanan kelihatan menggoda, anda harus ingat untuk tidak makan berlebihan atau minum ketika berbuka. Anda boleh mula berbuka puasa dengan makan makanan ringan seperti kurma dan air, sebelum memakan makanan berat.

Kurma adalah sumber tenaga yang baik untuk tubuh. Buah ini juga membantu mengeluarkan enzim pencernaan, sebagai persediaan untuk memasukkan makanan ke dalam badan. Anda juga disarankan untuk tidak makan terlalu cepat dan memberi masa kepada tubuh untuk mencerna makanan yang masuk.

5. Pengambilan Makanan Sihat di Sahur dan Berbuka Puasa

Anda juga dapat memberi ganjaran kepada diri anda dengan makanan manis dan berlemak. Jangan terlalu banyak mengambil makanan.

Perlu diingat, anda hanya mempunyai sedikit masa untuk makan dan minum pada bulan puasa. Jadi, anda juga mempunyai lebih sedikit masa untuk menyediakan pengambilan yang sihat dan mengandungi nutrien seimbang, untuk tubuh.

Ini menjadikan pengambilan makanan dan minuman yang sihat sangat penting ketika anda berpuasa.

Menjaga diet yang dilakukan ketika berpuasa bukan sahaja dapat memberi kesan jangka pendek kepada kesihatan. Kebiasaan ini juga dapat memberikan manfaat dalam jangka panjang, kerana dapat membantu tubuh menghindari berbagai penyakit seperti diabetes , penyakit jantung, dan kegemukan.

Oleh itu, anda boleh menggunakan petua berpuasa yang sihat di atas setiap hari, selain di bulan Ramadhan. Selain itu, jangan lupa bersenam secara teratur, untuk menjaga kecergasan fizikal.