Perokok telah lama diberitahu bahawa risiko penyakit seperti kanser paru-paru akan berkurang jika mereka boleh berhenti merokok. 


Peter Campbell dari Institut Wellcome Sanger yang berpusat di Inggeris, berkata hasil kajian itu memberikan harapan baru bagi perokok yang ingin berhenti.

"Orang yang merokok selama 30, 40 tahun atau lebih sering memberitahu saya bahawa sudah terlambat untuk berhenti merokok, mempercayai kerosakan yang berlaku," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh agensi itu.

"Apa yang sangat menarik mengenai penyelidikan kami ialah ia menunjukkan bahawa ia tidak pernah terlambat untuk berhenti merokok," katanya.

Kajian itu mendapati sembilan daripada setiap 10 sel paru-paru dalam perokok kini mempunyai mutasi, termasuk yang boleh menyebabkan kanser.

Tetapi dalam bekas perokok, banyak sel-sel yang rosak telah digantikan oleh sel yang sihat seperti yang dilihat pada orang yang tidak pernah merokok. Sehingga 40% daripada jumlah sel paru-paru di bekas perokok adalah sihat, empat kali lebih banyak daripada rakan mereka yang masih merokok.