Semasa cuti sekolah kini, kanak-kanak dijangka menghabiskan lebih banyak masa bermain Internet. Masalahnya, bahaya mensasarkan anak anda di Internet, seperti penipuan kelas tinggi, atau kandungan yang tidak sesuai.

Ancaman ini semakin meningkat apabila ahli keluarga lebih mudah mengakses Internet. Penyelidikan yang dijalankan oleh B2B International untuk Kaspersky Lab pada April 2013 mendapati bahawa setiap keluarga mempunyai sekurang-kurangnya dua atau tiga buah PC atau komputer riba, satu atau dua telefon pintar, dan satu tablet. Kanak-kanak menggunakan semua peranti ini sedikit sebanyak, sementara pilihan Kawalan Ibu Bapa tidak banyak digunakan.


Analisis respon modul Kawalan ibu bapa dari Kaspersky Lab mengatakan bahawa dalam lima bulan pertama tahun 2013 kanak-kanak berminat di beberapa laman web yang boleh membahayakan mereka, iaitu :


  1.  Rangkaian sosial (31.26 peratus), 
  2. Laman lucah dan erotik (16.83 peratus), 
  3. Kedai dalam talian (16.65 peratus), 
  4. Bilik sembang dan forum (8.09 peratus), 
  5. Web-mail (7.39 peratus), 
  6. Laman web yang mengandungi perisian haram (3.77 peratus) 
  7. Permainan kasual (3, 19 peratus). 
Perkara-perkara lain yang tidak sesuai adalah laman mengenai senjata dan dadah, tapak perjudian dan sistem pembayaran elektronik, dll. (0.8-2 peratus).


Yang menghairankan, pada bulan lalu (Mei 2013), modul Kawalan Ibu Bapa mencatatkan lebih daripada 52 juta percubaan untuk mengakses rangkaian sosial, dan lebih daripada 25 juta percubaan untuk mengakses laman lucah.

Ini mencerminkan perubahan yang menarik di mana pornografi beralih ke tempat kedua di sebalik rangkaian sosial. Di samping itu, Top 3 pada bulan pertama tahun 2013 juga termasuk kedai dalam talian. Ia boleh dikatakan bahawa kanak-kanak mengakses kedai dalam talian untuk mencari mainan atau produk yang serupa.

Dalam hal ini ibu bapa mesti berhati-hati. Jika seorang kanak-kanak tahu di mana ibu bapa menyimpan kad kredit, ATM atau kad debit, mereka boleh membuat pembelian yang tidak diketahui. Bahkan lebih berbahaya, anak-anak dapat menjadi korban toko online palsu yang sengaja dibuat oleh penjahat siber.

"Seperti yang sering dikatakan, pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati. Ini adalah prinsip yang diguna pakai oleh teknologi Kawalan Ibu Bapa kami, "kata Konstantin Ignatyev, Pengurus Kumpulan Analis Kandungan Web, Kaspersky Lab dalam edisi yang diterima oleh Tempo, Rabu, 5 Jun 2013.

" Di era moden, akses kepada sebarang maklumat lebih mudah dari sebelumnya . Pada masa yang sama, kanak-kanak sangat terdedah, dan secara semula jadi mereka masih naif. Oleh itu, alat untuk melindungi kanak-kanak dari kandungan laman web tidak sesuai, "katanya