Kecemburuan sering disebut-sebut sebagai 'rempah' dalam hubungan cinta. Tetapi, jika rasa cemburu menjadi berlebihan maka ia akan mengancam hubungan anda. Kemudian bagaimana untuk mengawal cemburu?


Cemburu adalah sikap negatif yang boleh merosakkan hubungan. Jika anda memasukkan seorang wanita yang mempunyai 'cemburu' cukup besar untuk pasangan anda, segera mengatasi cemburu anda, untuk menyelamatkan hubungan. Bagaimana anda melakukannya? Berikut ialah petua!

1. Mengenali kecemburuan. 

Langkah pertama yang perlu anda ambil ialah mengenali cemburu anda. cemburu yang berlaku dalam hubungan adalah kebencian terhadap orang yang dianggap pesaing seksual. Kecemburuan adalah gabungan ketakutan dan kemarahan, ketakutan kehilangan orang yang disayangi dan kemarahan melihat pasangan yang tertarik kepada wanita lain. Di sebalik ketakutan dan kemarahan ini, biasanya terdapat keinginan untuk mengawal pasangan anda. Oleh itu, sebelum mengambil tindak balas yang berlebihan dari cemburu anda, anda harus mengenal pasti keadaan terlebih dahulu. Pikirkan lebih objektif. Tanya sendiri, sama ada ketika dia pergi makan tengah hari dengan rakan-rakan perempuannya mempunyai alasan kuat untuk menjadi cemburu atau ini hanya pemikiran negatif anda.


2. Lebih percaya diri. 

Punca kecemburuan yang berlebihan adalah kekurangan harga diri. Lama kelamaan, jika anda merasa lebih rendah maka cemburu yang berlebihan akan mula muncul. Anda rasa setiap kawan wanita dia mengancam anda dan hubungan anda. Malah, ini tidak semestinya benar.


3. Menyibukkan diri. 

Masa akan terasa sangat lama jika anda tidak sibuk. Ini juga membuatkan anda berasa pasangan anda jarang menghubungi anda kerana anda sedang menunggu berita dari dia. Apabila dia tidak memberi berita, pemikiran negatif sering muncul dan anda menjadi anggapan yang buruk tentang dia. Dengan mempunyai banyak aktiviti, anda boleh mengelakkan pemikiran negatif apabila dia tidak bersamamu.


4. Bercakap dengan pasangan anda. 

Berkomunikasi dengan pasangan anda bahawa anda sering merasa tidak selesa. Bual secara santai dan mencari penyelesaian bersama. Dengan menyatakan perasaan anda, siapa yang tahu pasangan anda lebih mengekalkan sikapnya dan dia dapat memahami anda. Dengan nota, anda juga perlu mengubah sikap dengan berfikir secara lebih positif.


5. Hilangkan prasangka buruk. 

Cuba untuk menghilangkan prasangka dalam pasangan. Mulakan dengan tidak menyemak akaun telefon atau media sosial seperti Facebook dan Twitter. Memastikan diri anda layak. Apabila anda berfikir secara positif, minda menjadi lebih jelas.