Dalam rumah tangga, status sering menjadi masalah. Sekiranya suami mempunyai lebih banyak kekayaan daripada isterinya, itu normal. Tetapi, bagaimana jika isteri mempunyai kekayaan lebih banyak daripada suami?


Isteri yang mementingkan diri sendiri, selalu meletakkan keinginannya sendiri. Dia tidak memberi perhatian kepada suami, sebagai ketua rumah tangga. Malah, tidak kira betapa kaya dengan isteri, ia masih merupakan suami yang terkawal dalam rumah tangga. Sebagai isteri, beliau juga mempunyai kewajipan yang berasingan yang mesti dipenuhi. Termasuk dalam perkara mematuhi suaminya, dan meminta kebenaran di mana sahaja dia pergi.

Allah SWT berfirman, "Manusia adalah pemimpin bagi perempuan, kerana Allah telah meninggikan sebahagian dari mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menghabiskan sebahagian harta mereka , "(Surat an-Nisa: 34).


Jangan hanya kerana anda, sebagai seorang isteri mempunyai harta yang berlebihan, kerana ia mempunyai warisan dari ibu bapa anda, sebagai contoh, membuat diri anda bersikap sewenang-wenang terhadap suami anda. Bagaimanapun, suami masih menjadi pemimpin yang harus dipatuhi dan mematuhi perintahnya, sementara itu tidak bertentangan dengan Syariat.

Suami mempunyai kewajipan untuk memberi anda sokongan fizikal dan rohani. Walaupun anda mempunyai lebih daripada cukup untuk membuat hidup, tidak ada yang salah jika anda masih menerima hadiah dari suami anda. Dan menjadi perkara yang sangat baik untuk hubungan anda, jika anda ingin berkongsi kegembiraan dan kesedihan dengan suami anda. Anda boleh membantu suami anda, meringankan beban menyediakan kehidupan.

Bagi anda, sebagai suami, jangan diganggu oleh kelebihan isterinya. Kerana, ia boleh menjadi hadiah untuk anda. Jika anda mampu memberi cinta dengan ikhlas, menjadi pemimpin yang baik, dapat mengarahkan isteri dan anak anda ke arah kesenangannya, Insyaallah, mulai dari saling mengasihi akan menjadi keluarga yang diberkati oleh Allah SWT.