Akan ada masa apabila anak-anak kita akan membesar dan mula mengajukan soalan mengenai sesuatu yang mungkin membuat kita menjadi merah; seks. Atau walaupun mereka tidak bertanya, mereka menyatakan dan mungkin tidak menyedari maksudnya, kerana pengaruh persatuan. Bagaimana anda bertindak balas?Soalan yang ditanya oleh anak-anak tentang seks adalah perkara biasa. Apabila kita semakin tua, otak kanak-kanak berkembang. Akibatnya ibu bapa perlu memberikan jawapan kepada soalan kanak-kanak supaya pengetahuan kanak-kanak meningkat. Memasuki usia pra-persediaan, kanak-kanak mula tertarik dengan perkara yang berkaitan dengan pembiakan. Salah seorang daripada mereka adalah tentang kehamilan dan kelahiran.

Menghadapi persoalan mengenai masalah seks, ibu bapa mesti keluar dari budaya tabu bercakap tentang seks. Apa yang perlu kita perhatikan adalah bahawa kanak-kanak tidak mengetahui dari rakan atau buku yang tidak sesuai untuk mereka. Ibu bapa mesti memberikan jawapan yang sesuai dengan usia, perkembangan mental dan perkembangan emosi kanak-kanak, dan menguncinya dengan pengetahuan agama. 'Sebagai contoh, sel sperma boleh bertemu di dalam rahim ibu melalui proses pasangan suami isteri.Dalam menjawab soalan, ibu bapa juga perlu mengenali anak-anak mereka. Terdapat kanak-kanak yang selepas mendapat jawapan, mereka berhenti bertanya. Sesetengah kanak-kanak terus bertanya sehingga mereka merasa puas. Untuk memberi jawapan, ibu bapa dikehendaki terus meningkatkan pengetahuan mereka dengan banyak membaca. Cobalah juga untuk mewujudkan hubungan yang harmonis dengan anak-anak, dengan berkomunikasi dengan baik supaya anak-anak tidak merasa enggan berbicara dengan ibu bapa.


jika ibu bapa memberi jaminan keselamatan kepada kanak-kanak, kanak-kanak akan berasa selesa bertanya. Jika anda berasa malu tentang menjawab, beritahu saya bagaimana perasaan anda. Contohnya, "Ya, saya malu untuk menjawab." Jika anda tidak mempunyai jawapan, beritahu anak anda bahawa anda tidak tahu dan sila berjanji untuk mencarinya di dalam buku atau tanya seseorang yang tahu lebih baik.