Adakah anda mempunyai bayi? Sudah tentu anda bimbang apabila dia tidak mahu disusui. Atau jika dibandingkan dengan kakaknya, sebagai contoh, adik lelaki yang masih kecil adalah lebih sukar untuk disusui. Sebaliknya, anda, sebagai seorang ibu, pastinya mahu anak anda disusukan secara eksklusif. Dengan pelbagai faedah yang berikut, maka anda berasa terlalu teruk jika bayi anda diberi susu formula.

Apa yang kita perlu fahami dalam kes ini tentu saja setiap bayi lahir dari rahim kita sangat berbeza. Walaupun kita mempunyai sepuluh bayi, kita akan berbeza dari segi penyusuan susu ibu. Sebagai contoh, anak pertama boleh sehingga satu jam selepas menyusui. Tetapi anak kedua sangat malas menyusu.

Terdapat dua langkah utama untuk mengukur sama ada susu ibu sudah cukup untuk bayi. Yang pertama adalah bayi kencing sekurang-kurangnya 6 kali dalam 24 jam. Kedua-duanya sudah disebutkan di atas. Adakah berat sepadan dengan carta pertumbuhan? Jika jawapannya adalah ya, maka anda tidak perlu risau.Setiap individu, termasuk bayi, mempunyai keperluan dan kelajuan metabolik yang berbeza. Sebagai contoh, untuk peningkatan 1 kg, bayi memerlukan jumlah susu X manakala bayi lain memerlukan sejumlah Y.


Perkara yang paling penting adalah untuk terus bersabar memberikan penyusuan eksklusif (tanpa susu formula) sehingga 6 bulan, kemudian selepas 6 boleh diberi makanan tambahan tapi penyusuan masih diberikan sehingga anak anda berumur 2 tahun.