Jurang gigi atau gigi jarang boleh dianggap sebagai mimpi ngeri bagi setiap wanita. Rata-rata mereka berhabisan untuk memakai gigi dangkal untuk menutup kecacatan diri. Tapi ada yang buat duit dengan kecacatan, seperti supermodel, termasuk Lily Aldridge, Lindsey Wixson dan banyak lagi.Kenapa gigi yang jarang berlaku?

Tahukah, dalam keadaan mulut yang sihat, gigi kita tetap ditempat yang sepatutnya melalui keseimbangan daya yang bertindak ke atas gigi. Gigi kita sentiasa dikenakan atau menerima tolakan daya dari pelbagai arah. Sebagai contoh, lidah kita mengenakan daya tolakan yang akan cuba menolak gigi keluar, tetapi daya tolakan ini dilawan dan dipertimbangkan oleh daya dari lip otot yang cuba menolak gigi ke dalam. Hasilnya, gigi kita kekal ditempat asal.

Setiap batang gigi kami akan membantu gigi yang bersebelahan untuk kekal ditempat asal dengan cara tidak memberikan ruang untuk bergerak. Selain itu, gigi kita juga mempunyai ligamen-ligamen kecil (ligamen periodontal) yang berfungsi sebagai alat gigi link ke tulang rahang. Ligamen ini juga membantu mengelakkan gigi pergerakan yang tidak normal.

Pergerakan gigi yang tidak normal berlaku apabila ada gangguan pada daya seimbang di dalam mulut. Ini boleh dibahagikan kepada dua kategori , pergerakan yang tidak berkaitan dengan penyakit dan berkaitan dengan penyakit.

Pergerakan yang tidak berkaitan dengan penyakit

Punca utama pergerakan gigi jenis ini adalah tiada gantian gigi yang sesuai selepas gigi dicabut. Apabila salah satu daripada gigi kita ditarik, maka wujud satu ruang kosong dalam gigi susunan. Jika gigi yang dilabut itu tidak ada penggantinya, lama-kelamaan gigi yang bersebelahan mungkin akan bergerak ke dalam ruang kosong tersebut.Pergerakan yang berkaitan dengan penyakit

Punca utama pergerakan jenis ini adalah Penyakit Gusi juga dikenali sebagai Penyakit Periodontal. Penyakit gusi adalah penyakit yang berupaya merosakkan tisu penyokong gigi. Secara amnya, tisu penyokong gigi kita terdiri daripada gusi dan tulang dan kerosakan kepada struktur penyokong ini boleh menyebabkan gigi kehilangan. Penyakit gusi ini disebabkan oleh kuman yang hidup di dalam mulut kita. Kuman ini apabila dibiarkan membiak dengan terlalu banyak akan mencetuskan proses kegusuhan gusi dan seterusnya kemusnahan tulang penyokong gigi. Pada peringkat ini, tulang penyokong gigi akan musnah dengan tindakbalas toksin dari bakteria dan gigi akan menjadi longgar. Lama-kelamaan gigi yang longgar ini akan menjadi jarang, dan kika terus tidak dirawat akan menyebabkan gigi hilang.
Rawatan 

Jika tidak memudaratkan, boleh dibiarkan. Tetapi jika ingin merawat gigi gigi jarang, punca gigi pergerakan perlu dikenali dan dirawat dengan sewajarnya. Sekiranya, pergerakan gigi disebabkan oleh penyakit gusi, maka ia perlu dirawat dan dikawal. Salah satu cara yang berkesan adalah rawatan ortodontik untuk menyusun semula gigi jarang dan menggantikan gigi yang telah hilang jika perlu.

sumber