Orang mengatakan usia adalah hanya nombor, tetapi dalam kes hamil, ia adalah faktor yang penting.Lebih banyak pasangan memutuskan untuk mempunyai anak pada zaman kemudian.

Trend semasa di kalangan pasangan adalah untuk memberi tumpuan kepada pembangunan kerjaya dan keselamatan kewangan terlebih dahulu, sebelum mengambil langkah besar dalam kehidupan mereka.Menurut Jabatan Perangkaan, usia purata ibu-ibu Malaysia yang pertama adalah 27.7 tahun.


Sementara itu, usia minik melahirkan di Malaysia telah meningkat dari 29.42 tahun pada tahun 1970 kepada 30.74 tahun pada tahun 2015, pada kadar purata tahunan sebanyak 0.49%.

Risiko dan kebimbangan
Ramai wanita berumur 35 tahun mempunyai kehamilan yang sihat dan melahirkan bayi yang sihat, jadi mungkin dan selamat untuk anda memulakan keluarga anda kemudian.

Walau bagaimanapun, masih penting untuk memahami risiko mengandung apabila anda lebih tua.

Ibu : Kolej Doktor Obstetrik dan Ginekologi Diraja mengesyorkan usia 20 hingga 35 sebagai jeda umur optimum untuk melahirkan anak.

Kesuburan seorang wanita berkurangan apabila ia mencapai pertengahan hingga lewat 30-an, kerana telurnya menurun dalam kuantiti dan kualiti. Oleh itu, mungkin lebih sukar bagi anda untuk hamil.

Ibu-ibu yang lebih tua mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat diabetes dan pre-eklampsia semasa hamil, yang boleh menyebabkan komplikasi buruh, serta masalah kesihatan masa depan di kedua-dua ibu dan bayi.

Anda juga lebih cenderung untuk hamil dengan kembar atau kembar ketika anda berusia, kerana beberapa telur boleh dikeluarkan pada masa yang sama akibat perubahan hormon.

Terdapat juga risiko kehilangan kehamilan yang lebih tinggi. Keguguran dan kelahiran mati adalah lebih biasa, disebabkan oleh keadaan perubatan yang sedia ada dan penurunan kualiti telur.

Apabila melahirkan, penyampaian seksyen caesarea tidak jarang kerana terdapat kebarangkalian lebih tinggi kelahiran perut, kencing janin, buruh yang berpanjangan, plasenta praevia (plasenta menyekat serviks) dan komplikasi lain.

Bayi : Jika anda hamil ketika berusia lebih tua, terdapat kebarangkalian lebih tinggi dari bayi prematur atau bayi berat lahir rendah akibat pembatasan pertumbuhan janin.

Bayi juga mempunyai risiko kelainan kromosom yang lebih tinggi (contohnya Down's syndrome) atau beberapa kecacatan kelahiran bukan kromosom (contohnya jantung yang tidak normal).

Bapa : Ia akan menjadi lebih sukar bagi lelaki yang lebih tua untuk mendapatkan pasangannya hamil sebagai tahap testosteron dan kualiti sperma cenderung menurun dengan usia.

Sesetengah kajian juga menunjukkan bahawa bapa yang lebih tua mungkin sedikit meningkatkan risiko hasil kehamilan yang buruk dan masalah kesihatan dalam bayi.

Walau bagaimanapun, tidak perlu disedihkan, kerana ibu berusia lebih dari 35 tahun masih berkemungkinan mempunyai kehamilan yang sihat walaupun terdapat peningkatan risiko.

Selagi anda menjalani gaya hidup yang sihat dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk kehamilan, anda akan menjadi baik.

Anda mungkin perlu menjalani pemeriksaan dan pemeriksaan pranatal lebih kerap.

Dan ingatlah untuk mengawasi berat badan anda semasa hamil dan elakkan bahan berbahaya.

Faedah dan cabaran
Selain daripada risiko kesihatan, anda perlu mempertimbangkan kebaikan dan keburukan lain sebagai ibu bapa pada zaman kemudian.

Menjadi lebih tua, anda akan lebih selamat dari segi kewangan dan emosi untuk menawarkan pemakanan dan pendidikan yang terbaik kepada anak anda.

Hubungan anda dengan pasangan anda juga akan lebih stabil dan diselesaikan, dengan itu memberikan sokongan yang lebih baik untuk satu sama lain dalam perjalanan baru ini.

Pengalaman hidup tambahan juga akan menyediakan anda untuk pelbagai cabaran yang akan datang.

Sebaliknya, ibu bapa yang lewat membuat cabaran yang unik, seperti menjadi "sandwic" generasi.

Anda perlu membahagikan masa antara menjaga ibu bapa dan anak-anak anda yang tua.

Sekiranya anda mempunyai kanak-kanak lebih awal, ibu bapa anda masih dapat membantu dengan cucu mereka, jika mereka mahu.

Terdapat juga jurang generasi yang lebih luas antara anda dan anak anda kerana perbezaan usia yang lebih besar.

Ia mungkin sukar untuk dikaitkan dengan mereka, terutamanya apabila mereka menjadi remaja.

Menjaga bayi dan kanak-kanak juga memerlukan banyak tenaga, dan yang lebih tua mungkin menyebabkan keletihan lebih cepat.