Pakar endokrin pakar konsultasi Dr Sue Pedersen dari Klinik Diabetes & Endokrinologi C-ENDO di Calgary, Kanada, menambah: "Bagi kebanyakan orang dengan obesiti, mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan adalah satu perjuangan."Banyak faktor, termasuk faktor genetik, mempengaruhi kecenderungan untuk meletakkan berat badan dalam konteks persekitaran yang menggalakkan obesiti kami.

"Dalam sesetengah kes yang teruk, kita mungkin perlu mempertimbangkan rawatan invasif seperti pembedahan bariatric.

"Dengan pelancaran Saxenda (liraglutide 3mg), para profesional penjagaan kesihatan mempunyai pilihan alternatif untuk membantu pesakit menguruskan berat badan dan komorbiditinya lebih awal."

Saxenda mempunyai mekanisme tindakan yang serupa dengan hormon glucagon-like-peptide (GLP-1) yang dihasilkan oleh badan kita untuk mengawal selera makan.

Dengan mengaktifkan kawasan otak kita yang mengawal selera makan, ubat ini meningkatkan rasa kenyang dan kenyang, yang boleh menyebabkan pengambilan kalori yang lebih rendah dan penurunan berat badan.

Empat kajian klinikal skala besar, yang melibatkan kira-kira 5,700 pesakit, menunjukkan bahawa sembilan daripada 10 peserta kehilangan berat badan dengan mengambil Saxenda, bersama dengan diet rendah kalori dan peningkatan aktiviti fizikal, selama setahun dan sebulan (56 minggu).

Mereka yang mengambil suntikan sekali sehari mempunyai berat badan purata 9.2% pada tanda satu tahun, manakala mereka yang mengambil plasebo mempunyai purata 3.5%.

Kedua-dua kumpulan mengurangkan pengambilan kalori dan meningkatkan aktiviti fizikal mereka.

Di dalam kumpulan yang mengambil ubat tersebut, mereka yang mempunyai prediabetes juga mengalami permulaan kencing manis, pesakit kencing manis jenis 2 mengalami peningkatan dalam kawalan diabetes mereka, dan semua melihat peningkatan dalam tekanan darah dan kualiti hidup yang berkaitan dengan kesihatan.

"Bagi orang yang mempunyai obesiti, ia bukan sekadar kehilangan berat badan, ia meningkatkan kesihatan mereka dan menikmati kualiti hidup yang lebih baik," kata naib presiden dan pengurus besar Novo Nordisk Malaysia (Malaysia, Singapura, Brunei, Sri Lanka dan Maldives) Richard Abela.

"Dengan Saxenda, Novo Nordisk dengan senang menawarkan pilihan rawatan yang terbukti secara klinikal untuk membantu orang ramai mendapatkan berat badan yang bermakna.

"Pelancaran ini di Malaysia merupakan peristiwa penting dalam komitmen jangka panjang kami untuk memperbaiki kehidupan orang-orang dengan penyakit kronik seperti obesiti di negara ini."

Saxenda diluluskan oleh Kementerian Kesihatan untuk menetapkan pengurusan berat badan jangka panjang pada orang dewasa dengan indeks jisim badan (BMI) 27kg / m² atau lebih, yang mempunyai masalah perubatan yang berkaitan dengan berat badan seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, jenis 2 kencing manis atau apnea tidur obstruktif.

Pesakit juga mesti menjalani diet kalori yang dikurangkan dan meningkatkan aktiviti fizikal mereka.