Seorang gadis berusia 11 tahun mengalami kecederaan serius di wajahnya selepas dia digigit anjing jiran dalam satu kejadian di sebuah rumah di Taman Makmur, Endau,Khamis.

Ketua Polis Daerah Mersing, Supt Cyril Edward Nuing berkata dalam kejadian pukul 7.30 malam itu, gadis itu bermain di rumah jirannya. "Serangan itu dipercayai berlaku selepas rantai yang memegang anjing pitbull itu pecah, selepas itu anjing itu menyerang mangsa.

"Anjing itu adalah baka campuran dan gadis itu mengalami kecederaan di wajahnya dan beberapa bahagian badannya," katanya dalam satu kenyataan.

Cyril berkata siasatan awal mendapati pemiliknya tidak mempunyai permit atau lesen untuk anjing itu. "Mangsa yang mengalami kecederaan parah di wajahnya dibawa ke Hospital Rompin untuk rawatan kecemasan sebelum dia dipindahkan ke hospital pakar untuk rawatan lanjut.

"Jabatan Veterinar Johor sedang menyiasat dan memerhatikan sama ada anjing itu mempunyai gejala-gejala penyakit yang menular. "Kes itu disiasat mengikut Seksyen 289 Kanun Keseksaan," katanya. Difahamkan bahawa pitbull telah menjadi haiwan jiran selama lima tahun.