Farah Hanis Fairol Haziri adalah bayi keajaiban, yang dilahirkan selepas 33 minggu melalui bahagian pembedahan selepas ibunya, Kamareeyah Arwe, jatuh ke dalam koma pada Disember 2018.

Kamareeyah yang berusia 36 tahun jatuh dalam koma akibat tumor otak. suami yang berusia 44 tahun, Fairol Haziri Rahim, sejak itu berhenti bekerja kerana dia terpaksa menjaga anaknya yang baru lahir dan isterinya yang sakit.

Fairol memberitahu mStar bahawa pada mulanya dia tidak tahu bahawa isterinya sakit.

Dia berkata bahawa keluarga itu menyedari tumor apabila Kamareeyah mula merasa pening dan mengadu bahawa penglihatannya menjadi kabur.

Fairol menambah bahawa Kamareeyah dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II, dan kemudian ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), di mana dia menjalani pembedahan untuk membuang tumor.

"Kami kemudian dibawa pulang dari hospital pada hari kedua Hari Raya," katanya.

 Fairol digunakan untuk menjalankan gerai roti canai, sambil menambah bahawa dia tinggal di Kota Bharu, Kelantan.

Portal itu juga melaporkan bahawa selain daripada sokongan yang diberikan oleh keluarga dan rakan-rakan, bapa kepada dua juga bergantung kepada RM150 dari Jabatan Kebajikan Masyarakat setiap bulan.

Fairol perlu membelanjakan RM92 setiap tiga hari untuk membeli susu khas untuk isterinya, sambil menambah bahawa dia juga perlu membeli lampin dewasa, peralatan sedutan kahak dan ubat lain.

Fairol berkata beliau berharap dapat melihat isterinya pulih dan menjalani kehidupan yang normal.

"Saya menerima apa yang telah berlaku, sangat sedih melihat keadaannya, saya juga menangis apabila saya berdoa, saya ingin melihatnya sedar sekali lagi, saya sangat bersyukur kerana anak perempuan saya dilahirkan seperti kanak-kanak lain yang sihat.

"Walaupun semasa kehamilan, isteri saya hanya diberi susu, tetapi bayi kami dilahirkan dengan sihat. Malah doktor mengatakan bahawa bayi kami adalah satu keajaiban," katanya.

Mereka yang berminat boleh menderma kepada keluarga Fairol dengan menghubungi 014-5341466.