Keibubapaan yang tidak betul boleh membuat anak anda menjadi manja. Bukan sahaja sukar untuk anda mendidik, sikap yang manja yang ditunjukkan oleh kanak-kanak ini akan memberi impak buruk jika dibiarkan menjadi dewasa. Jadi untuk tidak keterlaluan dalam memberikan perhatian kepada anak anda, anda perlu memberi perhatian kepada ciri-ciri anak-anak yang 
manja.

1. Tidak mahu melakukan sesuatu dengan sendirinya

Apabila usia semakin meningkat, biasanya kanak-kanak akan menunjukkan keupayaan mereka untuk melakukan perkara sendiri. Bermula dari bermain bersendirian , makan sendiri , tidur sahaja , dan aktiviti lain. Jika anak kecil anda merengek, terus meminta supaya disertai atau berkhidmat untuk melakukan pelbagai perkara, ini menunjukkan bahawa anak itu mula manja.

2. Tidak menghormati orang lain

Ciri-ciri anak-anak yang manja yang sangat tersendiri tidak menghormati orang lain. Kedua-dua orang tua dan lebih muda. Anak manja memikirkan dirinya sebagai lebih penting daripada orang lain, jadi mereka tidak merasa prihatin terhadap orang di sekelilingnya.

Mereka mungkin kurang sopan kepada orang yang lebih tua, seperti mengabaikan dan menentang apabila diberi nasihat. Selain itu, sewenang-wenangnya untuk anak-anak yang lebih muda, misalnya membuli (penindasan) .

3. Sering meminta lebih banyak tetapi tidak berkongsi

Kanak-kanak yang kurang baik biasanya tidak mengetahui sempadan dan tidak pernah berpuas hati. Apabila mereka mahu sesuatu dan mendapatkannya, dia akan meminta sesuatu yang lain dan sudah tentu ia mesti dipenuhi. Di samping itu, kanak-kanak juga tidak mahu berkongsi mainan, buku, makanan atau apa-apa objek dengan orang lain.