Fakta pelik bukanlah pelik sangat, ianya pengetahuan yang mungkin anda tidak tahu mengenai bayi yang baru lahir. Dengan pengetahuan ini, diharapkan boleh membantu anda mengetahui keadaan bayi anda.

1 Apabila bayi baru lahir, menangis tanpa air mata

Bayi yang baru lahir tidak menghasilkan air mata sehingga mereka berusia beberapa minggu. Ini berlaku kerana kelenjar air mata tidak benar-benar berkembang dengan sempurna. Selepas kira-kira 2-3 bulan, bayi menangis dengan air mata. Kerana pada masa itu pengeluaran air mata bayi semakin meningkat.

2. Bayi baru lahir mempunyai tanda lahir

Secara umumnya setiap bayi baru lahir mempunyai sekurang-kurangnya satu tanda lahir. Ini bukanlah sesuatu yang tidak normal, tetapi ia adalah perkara biasa. Kira-kira 80 peratus bayi dilahirkan dengan tanda lahir. Tanda lahir berlaku apabila saluran darah kecil di bawah kulit meluas semasa buruh. Tanda lahir muncul dalam pelbagai bentuk, warna dan saiz. Biasanya tanda lahir ini akan hilang dengan sendirinya apabila kanak-kanak berusia tiga tahun. Tetapi beberapa tanda lahir akan menetap, malah melebar.

3. Bayi baru lahir mempunyai 300 tulang

Tidak seperti orang dewasa, jumlah bayi yang baru dilahirkan adalah 300. Tetapi ketika kita bertambah tua, jumlah tulang berkurangan menjadi 206 kerana beberapa tulang telah menyatu. Sebagai contoh, tengkorak bayi mempunyai beberapa tulang lembut yang bertindih antara satu sama lain semasa melahirkan anak untuk memudahkan bayi keluar dari vagina ibu. Sebelum tengkorak tumbuh sepenuhnya, ia hanya menjadi kawasan yang licin dan sensitif.

4. Bayi yang baru lahir tidak mempunyai lutut

Bayi dilahirkan tanpa lutut. Bayi hanya mempunyai tulang rawan pada lutut sebelum akhirnya tulang lutut itu muncul pada usia enam bulan.

5. Bayi yang baru boleh mendengar, bau dan melihat dengan baik

Apabila bayi baru lahir, keupayaan untuk mendengar bayi tidak sempurna, kerana telinga tengah masih dipenuhi dengan cecair, yang merupakan pendengaran yang sedikit menjengkelkan. Tetapi bayi itu dapat mengenali suara ibunya, suara yang selalu dia dengar ketika bayi masih dalam rahim. Oleh itu, bayi merespon lebih baik dengan bunyi ibunya daripada suara orang lain. Bahkan bayi baru yang tertidur dapat mengenali suara ibunya dengan hanya satu perkataan, dan dapat mengaktifkan otak yang berkaitan dengan kebolehan bahasanya.

Bahkan bau akan meningkat pada tahap ini. Tetapi visi itu tidak terlalu baik. Berpengalaman baru lahir berpandangan jauh . Bayi baru boleh melihat objek atau apa-apa dalam lingkungan 8 hingga 12 inci dari mereka. Ini kerana otak bayi tidak boleh memproses maklumat kira-kira 8 hingga 15 inci. Otak bayi mengandungi sekitar 100 bilion neuron, sebab itulah mereka memperhatikan segala-galanya di sekelilingnya. Ia mengambil masa beberapa minggu untuk bayi membezakan secara visual antara ibunya dan orang dewasa lain.

6. Bayi yang baru lahir dapat mendengar semasa masih dalam rahim

Bayi dapat mengenali lagu-lagu yang didengar semasa dalam kandungan hingga empat bulan selepas lahir. Oleh itu, apabila bayi rewel mereka boleh cuba memberikan lagu-lagu yang biasanya didengar semasa mengandung, kerana ia dapat membuat bayi lebih tenang.

7. Bayi yang baru lahir akan meletakkan apa-apa ke dalam mulut mereka

Bayi yang baru lahir kadang-kadang meletakkan jari ke dalam mulut mereka. Beberapa bulan kemudian, apabila ia dapat memegang objek, bayi itu cenderung meletakkan segala sesuatu di dalam mulutnya. Penyelidikan di Perancis menunjukkan bayi yang baru lahir mempunyai naluri untuk meletakkan segala sesuatu dalam mulut mereka sebagai sebahagian daripada usaha untuk terus hidup. Kerana memasuki sesuatu ke dalam mulut ditakrifkan sebagai keupayaan untuk dapat dimakan.

8. Bayi bayi yang baru lahir mempunyai payudara dan mempunyai ereksi

Anak lelaki bayi dilahirkan dengan payudara yang bengkak sedikit. Ini kerana bayi menerima pengambilan hormon wanita dari plasenta sebelum dilahirkan. Ini juga berlaku pada bayi perempuan yang baru lahir.

Ereksi juga boleh dialami oleh bayi lelaki , yang biasanya berlaku sebelum mereka membuang air kecil. Sementara itu buah zakar yang baru lahir sering sukar dirasakan, ini kerana otot-otot yang melekat pada testis menariknya ke pangkal paha dengan cepat apabila kawasan kelamin disentuh atau kerana udara sejuk


9. Bayi yang baru lahir akan kehilangan rambut

Semasa kelahiran, seluruh kulit badan bayi ditutup dengan rambut halus, dipanggil lanugo. Rambut akan jatuh perlahan, jadi ia sering tidak disedari. Lanugo akan hilang sepenuhnya sejurus selepas itu.

10. Bayi baru lahir mempunyai najis pertama berwarna hitam kehijauan

Kotoran pertama bayi terdiri daripada bahan melekit gelap dipanggil meconium . Kotak bayi pertama dihasilkan oleh bayi baru lahir dalam dua hari pertama dalam hidupnya. Jangan risau jika warna hijau gelap. Lama kelamaan, mekonium hijau gelap akan bertukar menjadi hijau kecoklatan, kemudian berubah menjadi kuning dengan tekstur yang lebih padat.