Menguap adalah refleks sebagai tindak balas kepada mengantuk, tekanan, kebosanan, atau melihat orang lain menguap.

Proses menguap (disebut oscitation) melibatkan menyedut udara, meregangkan rahang dan gendang telinga, dan kemudian menghembuskan nafas. Ramai orang meregangkan otot lain apabila menguap.

Penyelidik telah mencadangkan banyak sebab untuk menguap. Mereka boleh dikategorikan sebagai sebab fisiologi dan sebab-sebab psikologi. Dalam kedua-dua kes, rangsangan asas mengubah neurokimia untuk mendapatkan respons.
Secara fizikal, menguap melibatkan membuka mulut, menghirup udara, membuka rahang, meregang gendang-gendang, dan menghembuskan nafas. Ia mungkin dicetuskan oleh keletihan, kebosanan, tekanan, atau melihat orang lain menguap.

Menguap adalah masalah neurokimia, terdapat beberapa kemungkinan sebab ia boleh berlaku. Bagi haiwan,ada beberapa sebab mengapa mereka menguap. Sebagai contoh, ular menguap untuk menyegarkan rahang mereka selepas makan dan membantu pernafasan.

Tahap kortisol meningkat selepas menguap, ia boleh meningkatkan kewaspadaan dan menunjukkan keperluan untuk tindakan. Ahli psikologi Andrew Gallup dan Gordon Gallup percaya menguap membantu meningkatkan aliran darah ke otak . Selain itu menguap membantu menyejukkan otak, kerana udara yang terhirup sejuk menggegarkan darah yang terpaksa mengalir semasa menguap. Kajian Gallup termasuk eksperimen terhadap tikus, dan manusia. Pasukan Gallup mendapati orang menguap lebih banyak apabila keadaan suhu sejuk berbanding suhu panas.