Kita sering keliru antara kemahuan dan keperluan, yang mana perlu didahulukan dan mana yang kurang berkepentingan. Jika hati nekad mahu membeli barang keperluan tetapi diri diuji dengan potongan harga rendah di butik pakaian, sekali gus ‘mematikan’ segala perancangan. Tidak perlu menuding jari kepada perempuan atau lelaki berkaitan isu ini kerana setiap orang mempunyai cita rasa dan ‘tabiat buruk’ tersendiri.

Hidup sebagai manusia pasti mudah tergoda apatah lagi jika gaji baru masuk, pasti ada saja godaan untuk membeli barangan mewah ataupun produk mahal. Hal ini bukan perkara baru kerana kebanyakan daripada kita sudah mula meneliti barang diinginkan sebelum tibanya hari penerimaan gaji. 

Perancangan awal ini mampu mengganggu bajet bulanan sekiranya tiada simpanan awal walaupun separuh daripada harga produk diketepikan untuk pembelian barangan itu kelak.

Lebih mengejutkan apabila ada antara kira yang ‘jatuh miskin’ lebih awal daripada tempoh biasa. Baru beberapa hari gaji masuk, 70 peratus duit gaji lenyap sekelip mata. Hal ini sukar dielakkan kerana cara pengelolaan wang yang salah.

Sedar tahap gaji

Isu miskin tengah bulan bukan hanya berlaku kepada mereka yang bergaji rendah, jangan terkejut kerana ada dalam kalangan remaja lepasan ijazah dengan tahap gaji stabil turut dibelenggu masalah ini. Kita sering menganggap gaji ‘ciput’ akan lebih cepat ‘miskin’ berbanding gaji besar. Jika difikirkan logik, memanglah gaji RM1,500 boleh bikin sesak nafas jika hidup di tengah kota raya berbanding gaji RM3,500 sebulan, tetapi perlu diingat, lain tahap gaji lain cara hidup dan keinginannya.

Sebenarnya, jika kita mengikut perbelanjaan yang betul berdasarkan komitmen yang ada, duit bulanan diterima itu cukup. Perkara yang membuatkannya susut lebih awal dari tempoh sepatutnya disebabkan kemahuan kita sendiri membeli barang yang tidak terlalu penting misalnya kasut ataupun seluar baru dibeli setiap hujung bulan.

Mulakan langkah awal dengan menyimpan antara 10 hingga 30 peratus gaji ke dalam bank khas untuk tujuan menabung. Jika ada wang lebih, masukkan juga kerana ia boleh dijadikan ‘duit kecemasan’ sebelum tiba gaji seterusnya. Tahan diri daripada mengeluarkan wang simpanan ini. Mahu lebih tegas? Jangan wujudkan kad bank kerana pastinya sukar untuk anda keluarkan wang simpanan.


Dahulukan yang penting

Urusan wang simpanan perlu seiring dengan komitmen utama setiap bulan. Dahulukan perkara wajib seperti pembayaran pinjaman kereta, bil api dan air, sewa rumah, bil telefon dan minyak kenderaan supaya jumlah gaji yang tinggal boleh digunakan dengan senang hati tanpa perlu memikirkan bebanan hutang bulanan.

Hutang! Perkara wajib dilangsaikan supaya tidak tertangguh lama. Selesaikan urusan hutang dengan rakan ataupun saudara-mara untuk elakkan perselisihan faham kemudian hari. Jika semuanya selesai, jangan belanja ‘wang bersih’ yang tinggal sekali gus, ingatkan diri perlu ada sedikit simpanan untuk waktu kecemasan seperti demam, tayar kereta pecah ataupun binatang peliharaan sakit. Selitkan wang ini di mana-mana supaya tidak bercampur dengan bajet harian.


Sentiasa guna otak

Selepas agihan wang untuk perbelanjaan harian, jika ada wang lebih pastinya kita berkeinginan untuk membeli sesuatu. Pada waktu anda terfikir untuk membeli beg tangan ataupun kasut baru, fikirlah dua kali! Adakah beg tangan dan kasut yang sedia ada terlalu uzur hingga tidak boleh digunakan lagi ataupun ia masih dalam keadaan baik. Jika beg tangan baru dibeli dua bulan lalu, eloklah anda pendam hasrat itu untuk beberapa bulan lagi. Jika keinginan memiliki ­membuak-buak, cuba bersabar dan tunggu bulan depan. Simpan separuh daripada bajet pembelian produk itu dan selebihnya diambil daripada gaji bulan depan.

Buat anggaran realistik dalam rancangan pengelolaan wang. Sebaiknya, buat rencana pengeluaran sebelum menerima gaji. Apabila gaji sudah masuk, anda boleh terus melaksanakan perancangan yang disusun mengikut tahap kepentingan.

Cubalah mulai dengan mencatat kembali pengeluaran selama tiga bulan ke belakang. Dengan begitu kita boleh tahu di mana wang keluar berlebihan ataupun pembelian kurang penting yang boleh dielakkan pada bulan seterusnya.

Misalnya, selepas melihat kembali pola pengeluaran wang tiga bulan ke belakang, ternyata anda lebih banyak mengeluarkan duit untuk berhibur seperti menonton, karaoke ataupun gemar menjamu selera di restoran mahal.

Sebenarnya, hiburan ini tidak terlalu penting kerana ia bukannya wajib dilakukan seminggu sekali. Anda boleh menikmati hiburan dua minggu sekali jika perlu. Cuma perlu mengawal keinginan dan berfikir lebih kreatif untuk menggantikan aktiviti ini dengan perkara lain yang kurang belanja.


Ingatkan diri jangan berhutang

Bagi mereka yang tidak mempunyai kad kredit lebih terselamat kerana proses wang keluar masuk boleh dilihat secara nyata, tetapi bagi mereka yang memilikinya pasti sukar membendung keinginan.

Berhenti menggunakan kad kredit untuk hal yang tidak terlalu penting seperti belanja makanan, minuman, tiket wayang mahupun untuk hiburan lain.

Sentiasa ingatkan setiap kali ingin menggunakan kad kredit, ia hutang yang perlu dibayar setiap kali terima gaji sekali gus menambah nilai komitmen anda.

Ada kalanya kita tidak sanggup membayar menggunakan wang tunai kerana melihat wang keluar di depan mata, tetapi fikirkan juga dengan menggunakan kad kredit, ia tetap sama bahkan sekiranya anda menyesal membelinya, wang ‘tidak nampak’ ini juga tidak dapat dipulangkan kembali.

Memilik kad kredit tidak salah, tetapi pemiliknya sering jadi ‘buta’ apabila berhadapan sesuatu yang sangat diidamkan tanpa memikirkan kesan jangka panjang. 

Kad kredit boleh dipakai, hanya apabila kita mempunyai wang cukup untuk melunaskan bayaran pada bulan akan datang. Apakah anda layak memiliki kad kredit? Cuba kaji kembali, jika anda masih membayarnya lambat hingga bertambah ‘bunga’, sebaiknya matikan kad kredit anda.